Hirvimerkki! 2017 11.10.2017 Siilinjärvi – Keltaisen nauhan salaisuus

Suoraan asiaan – tänään kampanjakiertue Siilinjärven Shellillä, Golftiellä, klo 14-18. Mukana me ja toivottavasti sinäkin.

Värin tunnustaminen on yksi tapa ottaa kantaa ja edustaa mielipidettä sanattomasti. Mistä kertoo keltanauha tien vierellä? Nauha, jota voit nähdä esim. 5-tien varrella Savossa? Mihin se ottaa kantaa? Se ottaa kantaa hirviturvallisuuteen. Nauha ei estä hirven tielle tuloa, se hidastaa sitä antaen tielläliikkujille hiukan enemmän aikaa reagoida. Nauha muistuttaa myös hirvikolaririskistä. Se on kustannustehokkaampi kuin riista-aita mutta ei ilmainen sekään. Nauha ei myöskään poista tarvetta valppauteen, ajonopeuden hallintaan ja hyviin ajovaloihin.

10.10. blogitekstissä otin kantaa ja annoin ohjeita lisäonnettomuuksien estämiseen onnettomuuspaikoilla. Tänään haluan korostaa varhaista lisäavun hälyttämistä. Olemme velvollisia ilmoittamaan kaikista suurriistaan liittyvistä onnettomuuksista viranomaisille ja sekin onnistuu samalla kun soitamme numeroon hätäkeskukseen 112Suomi -sovellusta käyttäen. Muita yleisiä perusteita hätänumeroon soittamiselle onnettomuustilanteen luonteesta riippumatta ovat lakisääteinen velvoite hälyttää lisäapua, saada paikalle oikein kohdennettua ja osaavaa viranomaisapua ja luonnollisesti myös siirtää vastuu tilanteen hoidosta viranomaiselle. Miksi soittaa mahdollisimman varhain? Siksi että Suomi, 100 v., on pitkien välimatkojen ja etäisyyksien maa viranomaistoimintaakin ajatellen. Pelkästään matka-ajat ovat meillä helposti pitkiä. Siksi. Mutta älä soita turhaan. Soita kun on hätätilanne. Hirvikolari on.

Meillä on kuulkaa karavaani kovassa iskussa tänäänkin. Siilinjärven Shell -liikenneasemalle ovat Yrmyn ja hirven lisäksi tulossa mm. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Siilinjärven paloaseman työvuoro (hälytysvarauksella), paikalliset liikenneopettajat, tiedotusvälineitä sekä toivottavasti runsaslukuinen yleisö. Tuu sääki. Savon murretta et meidän suusta kuule – pirkanmaalaista, uusmaalaista, karjalaista ja pohojoispohojammaalaista kylläkin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s