Hirvimerkki! 2017 10.10.2017 Olikko nää Oulusa?

Me oltiin, Kempeleesä, Oulun kuppeessa, vesisatteessa. Vaan emme antaneet sen häiritä, jatkettiin kampanjointia hirvi- ja peurakolareiden vähentämiseksi tieliikenteessä.

Osaatko sinä toimia onnettomuustilanteessa hirvikolarin sattuessa? Tiedätkö, pitääkö soittaa hätänumeroon jos hirvivahinko sattuu mutta esim. henkilövahingoilta vältytään? Kuinka opastaa viranomaisapu paikalle kohteeseen kun ei itsekään tiedä missä on? Voiko kuolleen peuran nostaa ajoneuvonsa kyytiin siitä ruokaa valmistaakseen?

Olennaista hirvikolaritilanteessakin on pyrkiä ennaltaehkäisemään lisäonnettomuudet. Tärkeää on myös soittaa varhain hätänumeroon. Henkeä pelastava ensiapu tulee myös prioriteeteissa kärkipäässä, hengenvaarassa oleva uhri ei voi ongelmitta odottaa apua kovin pitkään. Riittämättömyys, epätoivo. Tunnistettuja tunteita onnettomuuspaikoilla.

Lisäonnettomuuksien ennaltaehkäisy liittyy paitsi omaan turvallisuuteen, myös muiden altistuneiden ja myös muun liikenteen turvallisuuteen hirvikolarin sattuessa. Mikäli tulet ulkopuolisena hirvikolaripaikalle, jätä riittävästi etäisyyttä onnettomuuspaikan ja oman auton välille, mielellään 100m jolloin muu liikenne voi aidosti ennättää reagoida ajoneuvoosi jossa on hätä- l. nelivilkut kytkettynä. Pue päälle heijastinliivit (voi niitä ilahtuneita ilmeitä tässäkin kampanjassa kun autoilija saa nyt autoonsa ne ensimmäiset heijastinliivit sijoitettavaksi kuljettajan oven ovitaskuun!). Ota mukaan autosta puhelin (jossa on ladattuna sovellus ”112Suomi”), ensiapuvälineet (onhan ne mukana?) ja vaikka erillinen valaisinkin vielä. Haittaa ei olisi vaikka autosta löytyisi vielä vilttiä ja huopaakin altistuneiden lämpimänä pitämiseksi vaan käsi sydämelle, löytyykö sinun autostasi? Ja uskalla auttaa. Sinä osaat. Varo muuta liikennettä alati, kaikki kanssa-autoilijat eivät ole valmiina väistämään sinua. Olennainen osa lisäonnettomuuksien ehkäisyä on myös syttymisen estäminen, jota toteutat mm. ajoneuvon virrattomaksi tekemisessä sytytysvirta katkaisten samalla mahdollisia laukeamattomia turvavarusteita varoen. Olikohan tässä kaikki lisäonnettomuuksien ehkäisyyn liittyvä? Ei, mutta noilla päästään jo hyvin alkua pidemmälle. Ennen kaikkea, varo! Ettei auttajasta tulisi autettava.

Oululaiset ottivat meidät hyvin vastaan. Olivat kiinnostuneita kokeilemaan simulaattoria, antautuivat keskustelulle ja antoivat hyviä vinkkejä onnettomuuksien välttämiseksi. Parhaimmillaanhan tällaiset valistuskampanjat ovat kahdensuuntaisia, jokainen osapuoli saa jotain.

Parhaat kiitokset myös edelleen Oulun VPK:lle, joka yhden pelastusryhmän voimin kävi tuomassa tärkeää palokunnan punaista lisää kampanjaan.

Vaan nyt matka jatkuu. Valistajat vaihtaa maakuntaa, Kuopio kutsuu. Kirjoitan tätä päivitystä Siikalatvan Piippolan ja Pyhännän välisellä tieosuudella, kantatiellä 88. Ja kuten arvata saattaa, on lokakuun illan hämy, vettä sataa ja märkä tienpinta imee kaiken valon ajovaloista. On hirvikolarin vaara.

#suomi100 #hirvimerkki #sppl #trafi #restel #eakoulutus #autumn2017

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s